EPTE Haarlem, Hoofddorp en Amsterdam

FysioEchografie Mobiel is de eerste gecertificeerde EPTE gebruiker in regio Haarlem, Hoofddorp en Amsterdam. In het EchoNetwerk kunt u zien bij welke praktijken u terecht kunt voor deze nieuwe behandeling van peesklachten middels EPTE.

EPTE: Percutane Electrolyse Therapie

EPTE

EPTE is ontwikkeld in Spanje en staat voor Electrólisis Percutánea Terapéutica (percutane electrolyse). Electrolyse is gedefinieerd als een elektrische lading die nodig is om een anders niet spontane reactie te bewerkstelligen. Een galvanische stroom wordt door een gesloten circuit (anode, cathode) gestuurd om het gedegenereerde weefsel af te breken d.m.v. een alkane reactie. Alkaline (hoge pH) is de tegenhanger van een Zuur (lage pH). Bij de positieve elektrode treed een pH verlagende reactie op door opstapeling van negatieve ionen O2 + 4HCL . Omdat deze reactie optreed bij een groot oppervlak van de anode is dit effect lokaal verwaarloosbaar. Bij de naald (cathode) treed een alkaline reactie op in de degeneratieve regio door het aantrekken van positieve ionen. Deze ionen breken zouten en water af in hun bases elementen welke op hun beurt H2 en 2NaOH vormen.

Waarom EPTE ?

Het lijkt erop dat het deel van de pees welke degeneratief is niet volledig zal herstellen. De matrix in hetEPTE degeneratieve gedeelte is niet in staat om de opgelegde belasting te transporteren naar de cel waardoor er ook geen herstel kan optreden door middel van mechanotransductie. Dit is niet dat er geen adaptatie plaats vindt in de pees,  hier komt de “donut theorie” kijken. “Treat the donut not the hole”  waar de “donut” het goed weefsel rondom de “hole” het degeneratieve weefsel is. Het goede weefsel zal adequaat reageren op de mechanotransductie en daardoor positief adapteren waardoor er klinisch verbetering kan optreden. Oefentherapie heeft dus geen effect op het gedegenereerde weefsel. EPTE kan onder echogeleide deze zones aanprikken en het lokale zure milieu veranderen waardoor er een alcanische verbranding optreed gepaard met een gecontroleerde ontstekingsreactie waardoor er daarna weer een positief milieu ontstaat voor synthese van bindweefsel.

EPTE is onderdeel van de Pees revalidatie!

EPTE haarlemOefentherapie blijft de gouden standaard voor de behandeling voor tendinopathie (peesklachten), echter reageert niet iedereen daar even goed op. Dit kan mogelijk zijn door de aanwezigheid van degeneratieve zones in de pees die niet verbeteren d.m.v. oefentherapie. Voor de mensen die ondanks een goed oefenprogramma klachten blijven houden is EPTE een goede optie.

Oefentherapie ter bevordering van de belastings capaciteit

  • Excetrisch (Alfredson 1998)
  • Haevy Slow Resistance (Rio et al. 2015)
  • Isometrisch (Rio et al. 2015)
  • Tendon Neuroplastic Training  (Rio et al. 2015)

Duurtraining heeft geen effect op de mechanische eigenschappen van de pees (young modulus) voor aanpassingen in de mechanische eigenschappen van de pees dient de training te bestaan uit:

  • hoge belasting
  • hoge pees “strains”
  • wanneer isometrisch in verlengde stand & lang vast houden >45sec
  • constant worden uitgevoerd voor een periode van minstens >12 weken

EPTE ontstekingsreactie ?

Ontstekingsreacties worden vaak gezien als iets kwaadaardigs. Echter in een gezonde pees treed na inspanning altijd een ontstekingsreactie op dit leidt uiteindelijk tot een sterker wordende pees. Nu blijkt dat deze ontstekingsreactie in een tendinopathische pees niet meer optreed als gevolg op belasting. Hierdoor is er dus ook een beperkte aanpassing mogelijk door oefentherapie. Door de EPTE behandeling treedt er dus ook een gecontroleerde ontstekingsreactie op waardoor er weer een milieu ontstaat waar bindweefsel sterker kan worden als reactie op oefentherapie.

EPTE door de Fysiotherapeut

De leverancier van de EPTE apparaten Fyzzio heeft dit door een jurist laten uitzoeken en deze therapievorm valt onder het domein fysiotherapie. De opleiding is ook geaccrediteerd door zowel het KNGF als het Keurmerk Fysiotherapie. Een fysiotherapeut mag de huid penetreren zolang hij maar niets achterlaat. Bijvoorbeeld injecteren mag een fysiotherapeut niet. Het toestel van het merk EPTE is het enige percutane electrolyse apparaat dat voldoet aan de strenge CE-Markering eisen. Deze richtlijn beschrijft de essentiële eisen waaraan medische hulp middelen moeten voldoen. De algemene eisen, waaronder een doelmatigheid eis, gaan over de technische veiligheid, steriliteit en bio compatibiliteit van het product. De fabrikant of importeur is hiervoor verantwoordelijkheid net als voor bepaalde administratieve verplichtingen. Vervolgens krijgen de producten een CE-markering, waarmee ze vrij verhandelbaar zijn in de gehele Europese Economische Ruimte (EER).