Achillespeesklachten

De achillespeesklachten wordt niet, zoals vroeger werd gedacht, veroorzaakt door een ontstekingsproces, maar door degeneratieve afwijkingen (achteruitgang in kwaliteit) van de achillespees. De (oude) benaming achillespeesontsteking is dan ook niet juist. Tendinopathie van de achillespees geeft de aandoening beter weer. Achillespeesklachten worden veroorzaakt door chronisch herhalende bewegingen zoals bij hardlopen en springen. Achillespeesklachten komen met name voor bij recreatieve sporters tussen de 35 en 45 jaar. Doorgaans typeert de pijn zich door langzaam te ontstaat en aanvankelijk alleen ’s morgens bij het opstaan of aan het begin van de training gevoeld wordt. In een later stadium is de pijn de gehele training en vaak ook in rust aanwezig. De pijn wordt gevoeld in de achillespees, 1,5 tot 7 cm boven de hak. Vaak is hier ook een verdikking aanwezig. Doortrainen  met achillespeesklachten brengt het risico met zich mee dat de blessure geleidelijk aan verergert, waardoor herstel steeds moeilijker wordt

Een gezonde pees is voornamelijk opgebouwd uit type 1 collageen met een minimale hoeveelheid type 3 collageen.  Er zijn geen ontstekingscellen aanwezig in het collageen bij een chronische tendinose er kan echter een klein aantal chronische ontstekingscellen aanwezig zijn wanneer er een genezingsproces is van een partiële scheur.Er zijn 3 belangrijke factoren aanwezig in een tendinopathische pees. 1 onderbroken collagene vezels in de pees, verhoogde celactiviteit en neovascularisatie. In het gebied van de tedinose wordt collageen type 3 geformeerd i.p.v type 1 zolas in een gezonde pees. Deze toename in type 3 en mogelijk afname van type 1 resulteerd in een afname van maximale kracht die de achillespees kan weerstaan en kan leiden tot een ruptuur.

De oorzaak van deze degeneratie (tendinose) wordt o.a. toegekend aan overbelasting welke resulteerd in microtrauma. Er zijn 4 stadia voor schade t.g.v. microtraumata beschreven door J.L. Cook in wat zij omschrijft als het Tendinopathy Continuum.

achillespeesklachten

Tendinopathy continuum van J.L. Cook

  1. Reactieve tendinopathie
  2. Tendon dysrepair
  3. Degeneratieve tendinopathie
  4. Ruptuur

Achillespeesklachten en echografie

De juiste behandeling begint bij de juiste diagnose van de achillespeesklachten. Echografie is de eerste keuze voor het onderzoeken van achillespeesklachten (1).Tijdens het echografische onderzoek wordt de dikte van beide achillespezen opgemeten in zowel het transversale beeld als het longitudinale beeld. Het traditionele beeld van een tendinopathische achillespees heeft een duidelijk “hangbuik” naar ventraal.

achillespeesklachten

Achillespeesklachten

http://vimeo.com/118162021 Mooie illustratieve film met uitleg over het ontstaan van achillespeesklachten en tendinopathie ten gevolge van compressie

1.Klauser, A.S., et al., Clinical indications for musculoskeletal ultrasound: a Delphi-based consensus paper of the European Society of Musculoskeletal Radiology. Eur Radiol, 2012. 22(5): p. 1140-8.